Detall de vídeo

La dona al món de la pesca

La barca de l'Andreu
15/02/2017 00:27:56 | 249 reproduccions |
Ajax-loader
Afegeix a+
<> Insereix-lo al teu web
  • Seleccionar
  • Insereix l'amplada desitjada i l'alçada es calcularà automàticament. El valor màxim és 850 i el mínim 270. X
  • Al marcar-ho, el codi contindrà el títol i el logo del xiptv

El mar o la mar: el risc i l’atracció repartida entre dos gèneres: el masculí i el femení. Tots dos imprescindibles, tots dos complementaris. Abans el mar era dels homes i la terra de les dones, una frontera infranquejable que ha marcat el devenir  d’homes i dones de sal. Avui, la nostra barca navega cercant dones de mar, aquelles que no senten el cant de les sirenes...

 

Tradicionalment, en les societats pescadores, els homes tenien el paper central a la mar i les dones dominaven la vida a la terra. Aquests àmbits d’actuació marcaven el caràcter de les seva gent, però també determinava la repartició de tasques.

 

L'antropòleg Eliseu Carbonell ens desgrana el paper de les dones en el seu darrer treball:  'Les dones i el mar'. A la portada, una foto prou significativa d’un caràcter femení forjat a través de les feines de la mar que calia fer a terra i, tot,  combinat amb l’ineludible rol de mares.  A partir de la dècada dels 60, la industrialització arriba al món de la pesca i, amb ella, una autèntica revolució en tots el oficis relacionat amb la mar

 

Anem a conèixer dones del món de la pesca. Volem veure quines feines fan i fins a quin punt el gènere les  condiciona.  Per això hem començat la nostra recerca amb el present d’una tasca gairebé desapareguda. Fa uns anys, les remendadores omplien les platges i els ports per arreglar dels xarxes de marits, fills, germans o pares. Avui en dia, gairebé no se’n veuen, però encara n’hi ha alguna que s’hi dedica professionalment com la Carme Soler.

 

Anem d’un ofici històricament reservat a les dones, a un altre, on sempre hi han predominat els homes. La Cristina Caparrós és armadora, i ens explica en què consisteix aquest ofici

 

La determinació i bona feina de la Cristina Caparrós ha ajudat a trencar clixés i tabús. En pocs anys, els rols més tradicionals han  sofert una gran revolució, aquella que no distingeix entre somnis d’homes i de dones. La jove Daniela Abraham, també viu amb la il·lusió per poder algun dia viure de la mar. La coneixem perquè ens expliqui els seus somnis.

 

Avui en dia, per embarcar-se, cal passar per una formació reglada. A l’Escola de Capacitació NàuticoPesquera de l’Ametlla de Mar hi trobem el planter marítim del nostre país...les dones representen al voltant del 20% dels estudiants en nàutica d’esbarjo, però només un 10% en la capacitació professional. Parlem amb una de les poques noies de l'escola, la Verònica Anchuela.

 

El nom de Maribel Cera s’ha convertit en la nostra Ítaca particular. Ens en han parlat a molts llocs, ha rebut la medalla d’honor de la Generalitat per la seva feina i és una de les poques dones pescadores del nostre país. Per a trobar-la, només cal anar a Sant Carles de la Ràpita a l’hora que el sol comença a anar de baixa i buscar una barca anomenada Viznago.